top of page

Atopický ekzém u dětí - Tipy a rady od Hlídacích Babiček

Atopický ekzém, známý také jako neurodermatitida, je chronické kožní onemocnění, které postihuje miliony dětí po celém světě. Ekzém se projevuje svěděním, zarudnutím a suchostí kůže, a může mít výrazný vliv na každodenní život postižených jedinců. I Hlídací Babičky se často setkávají s dětmi, které trpí těmito obtížemi a rády předají získané informace do dalších rodin.

 


Atopický ekzém se musí promazávat
Atopický ekzém postihuje miliony dětí po celém světě

Zde je několik rad, jak si s atopickým ekzémem poradit:


  1. Důkladná péče o kůži: Udržujte pokožku čistou, ale vyhýbejte se příliš horkým sprchám a koupelím, které by mohly kůži vysušit. Používejte jemné mýdlo bez agresivních chemikálií a suchou pokožku po koupeli jemně osušte.

  2. Používání hydratačních krémů: Pravidelné používání hypoalergenních hydratačních krémů může pomoci udržet kůži hydratovanou a zabránit vysušení. Vyhněte se však produktům s vůněmi nebo složkami, které mohou vyvolat podráždění.

  3. Oblečení z přírodních materiálů: Snažte se vybrat látky jako bavlna, které jsou měkčí a prodyšné. Omezte používání syntetických materiálů, které mohou dráždit kůži.

  4. Vyhněte se potenciálním alergenům: Identifikujte faktory, které mohou ekzém zhoršovat a snažte se jim vyhnout. Může to zahrnovat kontakt s určitými látkami, potravinami nebo dokonce stresovými situacemi.

  5. Omezte stres: Emoční stres může také zhoršit atopický ekzém. 

  6. Konzultace s lékařem: Pokud máte vážnější potíže, navštivte dermatologa. Lékař vám může předepsat léky, krémy nebo masti, které pomohou pokožku zklidnit.

 

 


krém na ekzém
Pravidelné používání hydratačních krémů může pomoci udržet kůži hydratovanou.

Maminky se také často ptají:


Co spouští atopický ekzém?

Atopický ekzém může být spouštěn různými faktory, včetně genetických predispozic. Kontakt s alergeny, jako jsou prach, roztoči nebo určité potraviny, může přispět ke zhoršení atopického ekzému. Také stres a změny v prostředí, jako je extrémní teplota nebo vlhkost, mohou být spouštěči pro vznik příznaků atopického ekzému.

 


Atopický ekzém časté škrabání kůže
Kontakt s alergeny může přispět ke zhoršení atopického ekzému

Jakým potravinám se vyhnout?

Mezi nejčastější alergeny, které spouští či zhoršují atopický ekzém, řadíme zpravidla tyto potraviny: čokoláda a kakao, čerstvé i UHT kravské mléko, vejcre, arašídy, ryby, sója, ořechy, citrusy, kiwi, rajčata, přezrálé ovoce, zkvašené ovocné šťávy.

 

Jaká je první pomoc při svědění a jak zmírnit projevy atopického ekzému?

 

  1. Dietní změny. Vyhněte se potravinovým alergenům, aby se ekzém nezhoršoval.

  2. Vyzkoušejte léky na alergii.

  3. Ledové obklady.

  4. Zklidňující koupele.

  5. Hydratujte pokožku.

  6. Vyzkoušejte lokální masti nebo SOS spreje.

  7. Nenechte ekzém ,,rozjet''. 

 


Dítě má atopický ekzém
Udržujte pokožku čistou, ale vyhýbejte se příliš horkým sprchám a koupelím, které by mohly kůži vysušit.

Atopický ekzém je individuální a co funguje pro jednoho člověka, nemusí nutně fungovat pro druhého. Je důležité pravidelně sledovat stav pokožky a přizpůsobovat péči o ni podle potřeb. Hlídací Babičky vám rády nabídnou pomoc a určitě oceníte jejich rady, které čerpají z jejich vlastních dlouholetých zkušeností.


17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page