top of page

Jak se starat o dítě s horečkou, tipy a rady od Hlídacích Babiček

Aktualizováno: 9. 4.

Děti často trpí horečkou, což je běžná reakce jejich těla na infekce, viry nebo jiné podněty. Horečka je obvykle přirozenou součástí obranného mechanismu těla při boji proti infekci.


Pokud je teplota dítěte vyšší než obvykle, rodiče se často znepokojí. Hlídací Babička Vám vždy ráda pomůže, poradí a o dítě s horečkou se vhodně postará.



Rodič kontroluje dítě při vysoké teplotě
Vysoká teplota dítěte rodiče často znepokojí

Zde je několik tipů a doporučení, jak se o dítě s horečkou postarat:


  1. Měřte teplotu: Normální tělesná teplota dětí se pohybuje kolem 36,5–37,5 stupňů Celsia. Horečka je obvykle definována jako teplota 38 stupňů Celsia a vyšší.

  2. Udržujte dítě hydratované: Dehydratace je častým problémem u dětí s horečkou. Nabídněte dítěti dostatek tekutin, jako je voda, džus nebo čaj. Pravidelně ho povzbuzujte k pití.

  3. Poskytněte pohodlné prostředí: Udržujte prostředí, ve kterém se dítě cítí pohodlně. To znamená udržovat příjemnou teplotu v místnosti a zajistit dostatečnou ventilaci.

  4. Oblečení: Oblečte dítě lehce, abyste mu pomohli regulovat tělesnou teplotu. Příliš horké nebo příliš teplé oblečení může situaci zhoršit.

  5. Zbavte se zimnice: Zimnice vzniká jako reakce těla na horečku, kdy termoregulační mechanismy v mozku signalizují svalům, aby se stahovaly rychleji, což vede k pocitu chvění a zimnice. Poskytněte dítěti teplou přikrývku nebo teplé nápoje, aby se mu ulevilo.

  6. Podávejte léky proti horečce: Pokud je horečka vysoká nebo pokud se dítě necítí dobře, můžete mu podat léky proti horečce, jako je paracetamol nebo ibuprofen. Vždy dodržujte doporučené dávkování a konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.

  7. Konzultujte s lékařem: Pokud má dítě vysokou horečku, pokračující symptomy nebo pokud jste ohledně léčby nejistí, vždy kontaktujte lékaře.

  8. Pozorujte další symptomy: Mimo horečku pozorujte i další symptomy, jako jsou zvracení, průjem, bolesti hlavy nebo bolesti břicha. Tyto příznaky by mohly naznačovat vážnější onemocnění, které vyžaduje lékařskou pozornost.

  9. Odpočinek: Dítěti poskytněte dostatek odpočinku, aby se jeho tělo mohlo lépe vyrovnat s infekcí.

  10. Předcházejte šíření infekce: Pokud je dítě infekční, udržujte ho v odděleném prostředí od ostatních dětí, aby se minimalizovalo šíření infekce.

 

Hlídací Babičky Vám rády předají cenné rady, jako je například podání bylinných čajů nebo obkladů s octem na čelo, aby se teplota snížila.

 


čaj - skvělý lék při horečce
Bylinný čaj - pomocník při horečkách

Odpovědi na nejčastější dotazy maminek:

 

Kdy jet s horečkou na pohotovost?

Teplota kolem 38,5 stupňů Celsia pomáhá tělu bojovat proti infekci tím, že zvyšuje imunitní odpověď organismu. Teplota 40°C je již opravdu alarmující a pacient s takovou horečkou by měl neprodleně vyhledat lékaře.

 

Jak dlouho může mít dítě horečku?

U dětí se často objevuje pouze jednodenní horečka způsobená takzvanou jednodenní virózou. Ta odezní do 24 hodin. U jiných infekcí může trvat výrazně déle.

 

Kdy jít ven po horečce?

Po horečce, i když trvala třeba jen pár hodin, by dítě nemělo chodit ven dva dny. Nejprve se vydejte na krátké procházky. V chladnějších obdobích roku je nejvhodnější dobou poledne, kdy je nejtepleji, v parném létě naopak dopoledne nebo podvečer, kdy není takové horko. 

 


Dítě má teploměr v puse
Dítě s horečkou - častá kontrola teploty je nutná


 

Většina případů horečky u dětí je mírná a nepředstavuje vážné nebezpečí. Nicméně, je důležité sledovat stav dítěte a v případě potřeby konzultovat s lékařem. S vhodnou péčí a pozorností může být horečka pro dítě jen krátkodobým nepříjemným obdobím.


20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page