top of page

Úžeh a úpal u dětí a jak jim předcházet - Radí Babičky

Aktualizováno: 17. 4.

Letní slunečné dny jsou skvělou příležitostí k venkovnímu hrání a zábavě, ale mohou také přinášet riziko úžehu a úpalu u dětí. Tyto stavy jsou způsobeny přehřátím těla v důsledku dlouhodobé expozice slunečnímu záření a nedostatečné hydratace. Je důležité věnovat pozornost prevenci těchto potenciálně vážných stavů a vědět, jak jednat, pokud se dítě přehřeje.


Hlídací Babičky mají z péče o vlastní děti a vnoučátka bohaté zkušenosti a vždy vám ochotně předají cenné rady.



dítě má úpal
Hlídací Babičky mají z péče o vlastní děti a vnoučátka bohaté zkušenosti a vždy vám ochotně předají cenné rady.

Jak předcházet úžehu a úpalu:


1. Dostatečná hydratace: Zajistěte, aby vaše dítě pilo hodně tekutin, zejména v horkých dnech. Doporučuje se pití vody nebo neslazených nápojů pravidelně po celý den.


2. Ochrana před sluncem: Použijte ochranné prostředky, jako jsou sluneční krémy s vysokým faktorem ochrany před UV zářením. Dětem by měly být také poskytnuty široké klobouky a lehké oblečení, které chrání pokožku před přímým slunečním zářením.


3. Omezte pobyt venku v horkých hodinách: Pokud je to možné, vyhněte se dlouhému pobytu venku během nejteplejších hodin dne, obvykle od 10 do 16 hodin.


4. Stín a odpočinek: Když je venku horko, zajistěte dětem pravidelné přestávky v chladných a stinných prostorách. To jim umožní ochladit se a obnovit energii.

lahev s vodou, hydratace nutná
Dostatečná hydratace: Zajistěte, aby vaše dítě pilo hodně tekutin, zejména v horkých dnech.

Co dělat v případě úžehu nebo úpalu:


1. Přenesení do stínu: Pokud si všimnete příznaků úžehu nebo úpalu, okamžitě přeneste dítě do stínu nebo do chladného prostoru.


2. Pití tekutin: Dejte dítěti napít vodu nebo neslazené nápoje. Můžete také použít vlhké ubrousky k ochlazení pokožky.


3. Chlazení těla: Použijte studené obklady na čelo, krk a záda dítěte, aby se jeho tělesná teplota snížila.


4. Vyhněte se fyzické aktivitě: Po úžehu nebo úpalu je důležité omezit fyzickou aktivitu dítěte a dát mu čas na odpočinek a zotavení.


5. Hledání lékařské pomoci: Pokud příznaky úžehu nebo úpalu neustoupí nebo se zhorší, vyhledejte lékařskou pomoc. To platí zejména v případě, že dítě má závratě, zmatenost, silnou bolest hlavy nebo nevolnost.


slunce svítí úpal je tu
Letní slunečné dny jsou skvělou příležitostí k venkovnímu hrání a zábavě, ale mohou také přinášet. riziko úžehu a úpalu u dětí.


Nejčastější dotazy:


Jak poznat přehřáté dítě?

Příznaky úpalu / úžehu u dětí jsou podobné jako u dospělých: nevolnost, teplota, pocit na zvracení, červená suchá kůže.


Jak poznat přehřátí u miminek?

U miminek se přehřátí projevuje neklidem a zvracením. Někdy však může být dítě naopak nezvykle klidné a více spát. Zjistíte-li teplotu více než 38°C, zkuste vlažný (nikoliv studený) zábal. Přetrvává-li přehřátí miminka, měli by rodiče vyhledat lékařskou pomoc.


Jak dlouho trvá úpal a úžeh?

Únava může přetrvávat i několik dnů. Termoregulační procesy těla se při úžehu obnovují celkově 2–3 dny. Vysoká horečka by však měla odeznít do 12, maximálně do 24 hodin.


Rozdíl mezi úpalem a úžehem
Rozdíl mezi úpalem a úžehem

Prevence je vždy nejlepší, ale je důležité také znát správné postupy pro léčbu úžehu a úpalu, abyste mohli rychle a efektivně jednat, pokud se něco stane. S péčí od Hlídacích Babiček můžete zajistit, aby vaše děti zůstaly v bezpečí a zdravé i během horkých letních dní.


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page